Dit is wat er gebeurde toen ik ‘Joy Snacking’ probeerde

IHet zijn de kleine dingen die een dag geweldig maken. Zeker, sociale contacten met vrienden en familie dragen bij aan mijn emotionele welzijn en het kopen van een nieuwe jurk maakt me gelukkig, maar ik merk dat het ervaren van zelfs ogenschijnlijk alledaagse kleine wonderen, zoals het zien verschijnen van bloemknoppen na een lange winter of het eerste slokje van een ijsthee. koffie, zorgen voor een boost die me de hele dag op de been houdt.

Dat gevoel van warmte en genot dat voortkomt uit het ervaren van kleine uitbarstingen van geluk heeft een naam: joy snacking. Bedacht door Dr. Richard Sima, PhD, neurowetenschapper en columnist bij De Washington Post, is het idee dat het ervaren van aanhoudende vreugde door het ontmoeten van kleine wonderen gedurende de dag zal bijdragen aan een algeheel gevoel van kalmte en geluk. Hij citeert onderzoek dat afgelopen februari in het tijdschrift is gepubliceerd Aard van menselijk gedragwaaruit bleek dat het waarderen van zelfs de kleine momenten van vreugde die we gedurende de dag tegenkomen, heilzaam kan zijn en betekenis aan ons leven kan geven.

En er zijn op bewijzen gebaseerde redenen waarom iets dat ogenschijnlijk klein is, zoals een favoriet liedje dat in willekeurige volgorde wordt afgespeeld of een schattige hond aait, de stemming opheft.

De wetenschap van joy snacking

Hoewel de wetenschappelijke studie van geluk en vreugde relatief nieuw is, hebben onderzoeken aangetoond dat het ervaren van vreugde ervoor zorgt dat de hersenen chemicaliën vrijgeven zoals dopamine, serotonine, oxytocine, endorfine en norepinefrine die verantwoordelijk zijn voor plezierige gevoelens en gelukkige associaties met bepaalde activiteiten. En er zijn talloze mentale en fysieke gezondheidsvoordelen verbonden aan het ervaren van de positieve emoties die vallen onder de brede categorie vreugde, zoals dankbaarheid, optimisme, amusement en ontzag, zoals een lager risico op cardiale gebeurtenissen en een langere levensduur.

Het is een menselijk instinct om deze gevoelens na te jagen, omdat “intuïtief en evolutionair we dingen benaderen waarvan we voorspellen of verwachten dat ze plezierig zullen zijn en zullen resulteren in vreugde, en we trekken ons terug of proberen te ontsnappen aan dingen die bedreigend of onaangenaam zijn”, zegt Emiliana Simon-Thomas , PhD, wetenschappelijk directeur aan de University of California, Berkeley’s Greater Good Science Center.

Maar volgens Dr. Simon-Thomas is een andere reden waarom vreugde zo goed voor ons voelt, omdat het een zalf is voor het snelle tempo van het moderne leven. Vanwege alle verplichtingen die mensen hebben, kunnen zelfs vrijetijdsactiviteiten, zoals lezen voor een boekenclub, zwaarder worden gemaakt door gebonden te zijn aan verplichtingen.

Bovendien voegt dr. Simon-Thomas eraan toe dat de Amerikaanse samenleving het gevoel kan geven dat vreugde in de eerste plaats voortkomt uit materiële bezittingen; ze zegt dat vreugde putten uit uitsluitend materiële goederen en omstandigheden geen langetermijnstrategie is, omdat het bepaalde privileges vereist om deze dingen te bereiken.

Het hoge tempo van het leven betekent dat het niet altijd mogelijk is om tijd vrij te maken voor grote evenementen en gebeurtenissen die ons gelukkig maken, en het betekent ook dat het moeilijk kan zijn om ook kleine vreugden in het moment te waarderen. Het is dus belangrijk om zelfs de kleine momenten van ontzag en verwondering (ook wel vreugde genoemd) in te lassen wanneer je maar kunt.

Afgezien van het simpelweg ervaren van de vreugdevolle momenten zelf, is het belangrijk om de tijd te nemen om erover na te denken en ze te waarderen. Studies hebben aangetoond dat het genieten van, of waarderen en marineren in gelukkige gedachten, de slaap en het algehele welzijn ten goede komt. Reflectie is een essentieel onderdeel van het onderzoek van Dr. Simon-Thomas via het Big Joy Project, een programma dat mensen over de hele wereld gedurende zeven dagen korte, vreugdeopwekkende oefeningen biedt en hen helpt vreugde in hun dagelijks leven op te nemen; een deel van het programma omvat reflecties over hoe de micro-acts of joy de deelnemers lieten voelen. “Als je even de tijd neemt om echt stil te staan ​​en te genieten, wordt het landschap van de mentale ervaring weer in balans gebracht, zodat je die belangrijke, positieve momenten kunt hebben”, zegt dr. Simon-Thomas. Het helpt om de blije emotionele reactie die je voelt te versterken. Hoe meer je je na verloop van tijd concentreert op kleine momenten van vreugde in je dagelijkse leven, hoe groter de kans dat je ze opzoekt en je aandacht opnieuw richt op deze kleine momenten van gelukzaligheid.

Hoe je vreugde in je leven kunt vinden en herkennen

Dus hoe doet een vinden vreugde precies? Volgens dr. Simon-Thomas maak je er door oefening en herhaling geen gewoonte van om jezelf open te stellen voor het ervaren van vreugde zonder oefening. En het hoeft niet ingewikkeld te zijn; ze zegt dat het zo simpel kan zijn als besluiten om 10 minuten pauze te nemen van het werk om naar buiten te gaan en een coole boom te onderzoeken, als dat je gelukkig maakt.

“Als je doelbewust en opzettelijk ervaringen creëert die meer gericht zijn op het genieten van vreugde en sociale verbondenheid, zullen die ervaringen in de loop van de tijd gemakkelijker en zonder moeite komen.” – Emiliana Simon-Thomas, PhD,

De eerste stap is om er tijd voor vrij te maken in je agenda. Blok tijd vrij in je agenda, als dat nodig is. De sleutel, zegt dr. Simon-Thomas, is om dit herhaaldelijk in je routine in te bouwen, zodat je het uiteindelijk niet hoeft in te plannen. “Als je doelbewust en opzettelijk ervaringen creëert die meer gericht zijn op het genieten van vreugde en sociale verbondenheid, zullen die ervaringen in de loop van de tijd gemakkelijker en zonder moeite komen”, zegt ze.

Hoe 2 weken lang plezier snacken me hielp om me gelukkiger en meer vervuld te voelen

Omdat het doel van joy snacking is om te evalueren hoe kleine, onverwachte dingen die me vreugde brengen, me laten voelen, leek het me nuttig om van tevoren vast te stellen wat dit zijn. Dus begon ik met het maken van een lijst van alle kleine dingen waar ik blij van word die ik tegenkom in mijn dagelijks leven.

Ik ging zo gedetailleerd mogelijk te werk en eindigde met een lijst met een aantal ervaringen die ik vaak over het hoofd zie, zoals: ‘s ochtends mijn raam openen voor de zon, mijn buren hun honden zien uitlaten tijdens mijn dagelijkse wandelingen, de tulpen die opengaan in de tuin aan het einde van mijn blok, de geur van espresso en versgebakken gebakjes in mijn favoriete coffeeshop, het geluk dat ik voel als ik mijn vriend aan de overkant van de straat zie voordat ik afspreek, enz.

Toen ik eenmaal een idee had waar ik naar moest zoeken, zorgde ik ervoor dat ik mijn schema zo structureerde dat ik er elke dag minstens een paar zou tegenkomen. Ik wilde mijn gedrag echter niet te veel veranderen. Ik besloot ook om aan het einde van elke week tijd in te lassen om na te denken over hoe deze kleine ontmoetingen met vreugde me deden voelen, en om aan het eind van elke dag wat aantekeningen te maken om te onthouden wat ik deed. Met deze parameters op zijn plaats, ging ik op pad om te zien hoe het waarderen van de kleine dingen me zou laten voelen.

Week 1

Het experiment begon goed, want ik heb een vaste ochtendroutine die vrij eenvoudig is, maar me gelukkig maakt. Door de gordijnen opzij te doen en de zon door mijn slaapkamerraam te laten, begon ik elke ochtend goed – de stemmingsbevorderende effecten van zonlicht zijn wat ze zijn.

Tijdens mijn dagelijkse wandelingen rolde ik specifiek langs huizen en buurten waarvan bekend was dat ze prachtige planten en architectuur hadden. Overal in Washington DC, waar ik woon, begonnen planten te bloeien, en ik vind vooral botanische planten en tuinen een oppepper, dus ik zorgde ervoor dat ik routes liep die me langs kunstig aangelegde tuinen en bloembedden zouden leiden. Ik nam ook de tijd om op het terras van mijn plaatselijke café te zitten in plaats van meteen naar huis te gaan met mijn koffie, en merkte dat ik aan het kletsen was met andere klanten en vooral hun honden buiten vastgebonden. Deze interacties maakten me zo vroeg in de ochtend gelukkig, en alsof ik hechtere banden met de gemeenschap had opgebouwd. Ik kwam wat later thuis dan normaal, maar dat was oké, want ik voelde me meer energiek toen ik terugkwam. Ik nodigde ook mijn vrienden uit om met me mee te doen wanneer ze konden, wat een leuke oppepper was.

Naarmate het werk gedurende de dag toenam, werd het een beetje moeilijker om de kleine dingen te waarderen. Toen ik ‘s middags super druk werd, probeerde ik me te richten op de kleine geneugten waarvan ik weet dat ze me gelukkig maken, zoals het aansteken van een geurkaars, het bereiden van een voedzame lunch en het gooien van wasgoed in de machine om een ​​voorsprong te krijgen op mijn post- werk to-do lijst. Ik zorgde ervoor dat ik dagelijkse wandelingen maakte en lunchte ook weg van mijn bureau.

Toen de middagen overgingen in de avonden, stelden de stressoren van de buitenwereld mij ook op de proef – ik probeerde de bijzonder lange rij bij Trader Joe’s niet als een ergernis of ongemak te zien, maar als een kans om naar meer van mijn podcast te luisteren, bij te praten mijn moeder aan de telefoon, en blader door de tentoongestelde seizoensartikelen van dichterbij.

Week 2

Ik was bemoedigd na een succesvolle eerste week, maar ik vond het moeilijker om de kleine dingen in de tweede helft van dit experiment te waarderen, omdat ik behoorlijk gestrest was voordat ik op vakantie ging. Door laat op te blijven, raakte ik uit mijn routine, dus ik merkte dat ik een dag lang niet veel naar buiten ging en volledig opgesloten zat in mijn computer. Koud, ellendig weer hielp me ook niet motiveren.

Een paar dagen niet naar buiten gaan, verminderde echter mijn kansen om eenvoudige genoegens te ervaren aanzienlijk, dus ik paste me aan en zorgde ervoor dat ik mezelf in de beste positie bracht om vreugde te ervaren door terug te keren naar mijn routine en ervoor te zorgen dat ik het huis verliet. Ik herhaalde veel van dezelfde activiteiten als in de eerste week, maar voegde er een paar nieuwe aan toe.

Tijdens een regenbui van meerdere dagen haalde ik mijn gezelligste gebreide deken uit mijn winterklerendoos en deed nieuwe batterijen in mijn twinkelende lampjes om een ​​comfortabele, amberkleurige sfeer in mijn slaapkamer te creëren die perfect was om tv te kijken en naar slaap. Op een andere dag na de pilatesles besloot ik om in de sportschool te douchen en de beschikbare luxe badproducten en haartools van salonkwaliteit te gebruiken in plaats van naar huis te sprinten naar mijn eigen badkamer.

Zelfs door deze kleine ruil voelde ik me opgefrist en alsof ik uit een kuuroord was gekomen. Ik maakte ook tijd om mijn geruststellende maaltijden te maken, zoals soepen en stoofschotels, en FaceTimed mijn vrienden terwijl ik kookte. En tijdens mijn wandelingen probeerde ik te genieten van de geur van de regen op de planten en de stoep, en hoe het alles deed glinsteren.

Door deze aanpassingen te maken toen de andere kleine geneugten die ik had leren liefhebben en waarderen niet beschikbaar waren, veranderde de week snel. Door me te heroriënteren op wat voor mij toegankelijk was en niet te focussen op wat niet was, redde ik dingen.

De afhaalmaaltijden

Over het algemeen merkte ik dat ik me lichter en meer op mijn gemak voelde tijdens de periode van twee weken dat ik joy snacking probeerde. Aan het einde voelde ik een groter gevoel van opluchting en kalmte dan voordat ik begon. Het ervaren van deze kleine geluksmomentjes hielp een aantal van de stressfactoren van het dagelijks leven te verlichten, en door de tijd te nemen om ze op te merken en te waarderen terwijl ze zich voordeden, voelde ik me vervuld.

Het wegnemen van de druk om een ​​gevoel van voldoening te voelen, voelde goed – het inbouwen van kleine vreugden die niet veel moeite of energie kostten, had ook een therapeutisch effect op mij. Nadenken over hoe ik me hierdoor voelde, zal vanaf nu ook deel uitmaken van mijn routine. Ik merkte dat ik ernaar uitkeek om te vertellen welke kleine ervaringen me het gelukkigst maakten. Ik ben ook niet van plan om te stoppen met snoepen omdat het experiment voorbij is. Ik ben van plan mijn dagen te blijven vullen met de kleine dingen die ze mooier maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *